Sałatka z awokado i mozzarellą
Opublikowano: 14.03.2022 r.
Awokado, mozzarella, roszponka, pomidory koktajlowe oraz odrobina oliwy z oliwek – to kluczowe składniki sałatki, którą warto mieć na uwadze. Soczyste pomidorki i kremowa mozzarella świetnie komponują się z aksamitnym awokado, a chrupiąca roszponka nadaje całości świeżości. Całość doprawiona musztardą i koperkiem idealnie zgrywa się na talerzu.
Składniki dla 2 porcji:
- Roszponka - 120 g
- Awokado - 150 g (1 średnia sztuka)
- Pomidory koktajlowe - 200 g
- Ser Mozzarella - 200 g
- Musztarda - 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
- Oliwa z oliwek - 50 ml (5 łyżek stołowych)
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- duża miska
Przepis krok po kroku
- Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę.
- Pokrój miąższ w kostkę i wydrąż go łyżką.
- W misce umieść roszponkę, dodaj awokado, mozzarelle odsączone z zalewy i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
- Posiekaj koper, umieść go w miseczce, dodaj sól, pieprz, musztardę i oliwę z oliwek, wymieszaj.
- Dodaj sos do sałatki i połącz.
Komentarz dietetyka
Sałatka z awokado i mozzarellą to bardzo dobre źródło łatwo przyswajalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Sałatka zawiera także dużą ilość składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny