Sałatka z awokado i kurczakiem

Opublikowano: 02.06.2021 r.
Pomidory koktajlowe, piersi kurczaka bez skóry, awokado i rukola - to kluczowe składniki tej pysznej sałatki. Dodaj do tego makaron orzo oraz kremowy sos z musztardy, jogurtu naturalnego i majonezu light, a otrzymasz smakowitą i sycącą kompozycję. Wszystko posypane sezamem dla dodatkowego chrupania. Om om om!
Składniki dla 3 porcji:
- Pomidory koktajlowe - 150 g
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Piersi kurczaka bez skóry - 250 g
- Makaron orzo - 150 g
- Rukola - 100 g
- Awokado - 140 g
- Musztarda - 40 g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 60 g
- Majonez light - 50 g
- Sezam nasiona - 15 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
- Mięso pokrój w niewielkie paski. Wymieszaj z przyprawami i olejem. Podsmaż na patelni przez 10 minut.
- Do miski dodaj rukolę. Dodaj także pokrojone na pół pomidorki, usmażonego kurczaka i ugotowany, odcedzony makaron.
- Awokado pokrój w kostkę i dodaj do reszty składników.
- Jogurt wymieszaj z musztardą i majonezem. Dodaj sól i pieprz.
- Sałatkę polej sosem i wymieszaj dokładnie wszystko.
- Gotową sałatkę posyp sezamem.
Komentarz dietetyka
Makaron pszenny ma niewiele błonnika. Jest więc lekki do strawienia. Awokado i kurczak to dobre produkty - awokado bogate jest w dobre tłuszcze. Kurczak z kolei - w białko. Całe danie ma niski ondeks glikemiczny.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości