Sałatka z awokado i jajka
Opublikowano: 29.03.2022 r.
Awokado, jajka i czerwona cebula to składniki, które wyróżniają tę sałatkę z tłumu. Do tego szczypiorek dla świeżości oraz lekki majonez i jogurt naturalny, żeby całość była kremowa i lekka. Idealna kompozycja, gdy masz ochotę na coś zdrowego i smacznego!
Składniki dla 2 porcji:
- Awokado - 150 g
- Jajko - 3 szt.
- Cebula czerwona - 50 g
- Szczypiorek - 20 g
- Majonez light - 40 g
- Jogurt naturalny 2% - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- garnek, miska
Przepis krok po kroku
- Jajka gotujemy na twardo, natomiast awokado kroimy na pół i usuwamy z niego pestkę. Wyjmujemy je ze skóry i kroimy w kostkę.
- Ugotowane jajka obieramy i kroimy w ósemki, a cebulę kroimy w kostkę.
- Wszystkie składniki przekładamy do miski łącznie z posiekanym szczypiorkiem.
- Sałatkę mieszamy z majonezem, jogurtem naturalnym oraz przyprawami.
- Przed podaniem posiłek schładzamy.
Komentarz dietetyka
Sałatka ma niski IG, dzięki czemu na stałe możemy wprowadzić ją do naszego menu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk