Sałatka z awokado i granatem

Opublikowano: 21.03.2022 r.
Awokado, granat, pomidor i mix sałat - oto główne gwiazdy naszej sałatki. Awokado dodaje kremowości, granat - chrupkości i słodkiego smaku, pomidor - soczystości, a mix sałat - świeżości. Idealnie komponuje się to z lekkim, oliwowym dressingiem. I nie zapomnijcie o koperku, który doda potrawie aromatycznego kopa!
Składniki dla 5 porcji:
- Mix sałat - 200 g
- Awokado - 200 g (1 średnia sztuka)
- Granat - 200 g (1 średnia sztuka)
- Oliwa z oliwek - 100 ml
- Pomidor - 300 g (1 duża sztuka)
- Koperek ogrodowy świeży - 20 g (1 mały pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- duża miska
Przepis krok po kroku
- Sałatę umieść w misce.
- Awokado przekrój na pół, usuń pestkę.
- Miąższ pokrój w kostkę i wydrąż go łyżką.
- Granat przekrój na pół i uderzając wałkiem, usuń nasiona.
- Pokrój pomidora w kostkę i dodaj do miski.
- Posiekaj koper, dopraw całość solą, pieprzem i dodaj oliwę.
- Wymieszaj dokładnie.
Komentarz dietetyka
Sałatka z awokado i granatem to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Sałatka zawiera małą ilość kalorii i ma niski indeks glikemiczny, więc świetnie nadaje się dla diabetyków i osób na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny