Sałatka z awokado i fetą
Opublikowano: 29.03.2022 r.
Awokado, ser feta i świeży pomidor to główne składniki tej sałatki, która świetnie sprawdzi się na lekką kolację. Dodaj do tego pół cebuli, trochę natki pietruszki i trzy łyżki oliwy z oliwek, a w mig masz zdrową i pyszną mieszankę smaków, którą zrobi każdy, nawet bez kulinarnych umiejętności.
Składniki dla 2 porcji:
- Awokado - 150 g (1 awokado)
- Ser Feta - 100 g
- Pomidor - 120 g (1 pomidor)
- Cebula - 50 g (1/2 cebuli)
- Natka pietruszki - 10 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek granulowany
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- miska
Przepis krok po kroku
- Awokado kroimy na pół i usuwamy z niego pestkę. Następnie wyjmujemy je ze skóry oraz kroimy w kostkę.
- Ser feta, pomidora oraz cebulę również kroimy w kostkę, natomiast natkę pietruszki drobno siekamy.
- Wszystkie składniki przekładamy do miski. Dodajemy oliwę z oliwek i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
- Sałatkę przed podaniem schładzamy.
Komentarz dietetyka
Sałatka ma niski IG, dzięki czemu na co dzień możemy wprowadzić ją do naszego menu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk