Sałatka z arbuzem i fetą
Opublikowano: 29.04.2021 r.
Arbuz, ser feta, sok z cytryny i miód – to główne składniki, które tworzą tę orzeźwiającą sałatkę. Soczysty arbuz świetnie komponuje się z wyrazistą fetą, a całość dopełnia lekkim kwaskiem i słodyczą limonkowego soku oraz miodu. To proste połączenie smaków sprawia, że sałatka jest idealna na upalne dni.
Składniki dla 1 porcji:
- Ser Feta - 30 g
- Sok z cytryny - 18 ml (3 łyżki)
- Miód - 12 g (1 łyżeczka)
- Arbuz - 280 g
- Przyprawy - mięta świeża
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- miska
Przepis krok po kroku
- Arbuza pokrój w kostkę i usuń nasiona. Do sałatki dobrym wyborem będzie arbuz bezpestkowy.
- Arbuza przełóż do naczynia, w którym będziesz podawać sałatkę.
- Pokrój fetę w kawałki i przełóż do arbuza.
- Wymieszaj sok z cytryny lub limonki z miodem i polej sałatkę.
- Na koniec posyp listkami mięty podartymi na mniejsze kawałki.
Komentarz dietetyka
Pyszna, orzeźwiająca i zdrowa sałatka z arbuzem i fetą. Sałatkę mogą spożywać osoby na diecie o niskim indeksie glikemicznym ponieważ arbuz zawiera dużo wody i jego ładunek glikemiczny jest dużo niższy niż indeks. Podanie go z serem feta dodatkowo zmniejsza indeks glikemiczny. Sałatkę możesz polać samym sokiem z limonki lub cytryny lub z dodatkiem szczypty ksylitolu zamiast miodu.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki