Sałatka z arbuzem
Opublikowano: 29.04.2021 r.
Arbuz, pomidory koktajlowe, ser feta i rukola - oto smakowity kwartet, który tworzy podstawę tej letniej sałatki. Świeżość i soczystość arbuza idealnie komponują się z kremowym serem feta i chrupiącą rukolą. Wszystko to uzupełniają słodko-pikantne pomidorki koktajlowe. Taka mieszanka to prawdziwa gratka na upalne dni!
Składniki dla 3 porcji:
- Arbuz - 250 g
- Pomidory koktajlowe - 200 g (2 garści)
- Ogórek - 45 g (1/4 sztuki)
- Rukola - 75 g
- Oliwki czarne - 30 g
- Cebula czerwona - 40 g
- Ser Feta - 35 g
- Przyprawy - mięta świeża
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- duża miska
Przepis krok po kroku
- Arbuza pokrój w trójkąty lub w kostkę, ogórka i cebulę w półplasterki, oliwki w plasterki a pomidorki przekrój na pół.
- Fetę pokrój w kostkę lub pokrusz.
- Posiekaj kilka listków mięty.
- Wymieszaj rukolę z pozostałymi składnikami
Komentarz dietetyka
Sałatka z arbuzem może być spożywana przez zdrowe osoby, jak i osoby na diecie o niskim indeksie glikemicznym, laktowegetarian i osoby stosujące dietę bezglutenową (ser feta nie powinien zawierać glutenu, ale dla pewności sprawdź to na opakowaniu).
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny