Sałatka włoska z makaronem

Opublikowano: 10.11.2023 r.
Makaron bezjajeczny, ser mozzarella, pomidory koktajlowe i oliwki zielone to główne składniki tej pysznej włoskiej sałatki. Dodaj do tego świeżą bazylię, cebulę, ogórek i kapary, a całość skrop oliwą z oliwek i octem balsamicznym z odrobiną miodu. Szybka i smaczna sałatka idealna na każdą okazję.
Składniki dla 2 porcji:
- Makaron bezjajeczny - 200 g
- Ser Mozzarella - 80 g
- Pomidory koktajlowe - 100 g
- Oliwki zielone marynowane konserwowe - 40 g
- Kapary - 10 g
- Ogórek - 50 g
- Cebula - 25 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Ocet balsamiczny - 10 ml
- Miód - 5 g
- Bazylia świeża - 5 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i ostudź.
- Ogórka, oliwki i cebulę pokrój. Pomidorki przekrój na pół.
- Makaron wymieszaj z warzywami. Kapary odcedź z zalewy, dodaj do sałatki. Dodaj mozzarellę.
- W miseczce wymieszaj oliwę, ocet i miód. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Sosem polej gotową sałatkę.
- Bazylię pokój drobno i dodaj do sałatki.
Komentarz dietetyka
To opcja, która dostarcza sporo witamin i składników odżywczych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny