Sałatka wiosenna z rzodkiewką
Opublikowano: 09.10.2023 r.
Sałata rzymska, rzodkiewka i ogórek tworzą idealne trio, które nadaje tej sałatce wiosenny, świeży charakter. Dodatek szczypiorku i sera feta sprawia, że jest jeszcze bardziej smakowita, a wszystko to skropione lekką oliwą z oliwek. To połączenie prostych składników daje orzeźwiający efekt.
Składniki dla 2 porcji:
- Sałata rzymska - 210 g
- Rzodkiewka - 60 g
- Ogórek - 170 g
- Szczypiorek - 20 g
- Siemię lniane (całe) - 20 g
- Ser Feta - 10 g
- Oliwa z oliwek - 10 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- miska
Przepis krok po kroku
- Wszystkie warzywa dokładnie umyj i osusz.
- Ogórka i rzodkiewkę pokrój w półksiężyce, a szczypiorek posiekaj.
- Sałatę pokrój i przełóż do miski, dodaj ogórka, rzodkiewkę oraz szczypiorek.
- Oliwę połącz z solą, siemieniem lnianym oraz pieprzem. Taką mieszanką polej warzywa i całość wymieszaj. Na wierzch pokrusz ser feta.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny