Sałatka wielkanocna z jajkiem i chrzanem

Opublikowano: 07.04.2025 r.
Chrzan, jajka, kukurydza konserwowa i świeży szczypiorek – to podstawowe składniki, które tworzą wielkanocną sałatkę z charakterem. Majonez dodaje kremowej konsystencji, a seler korzeniowy zapewnia delikatnie chrupiący akcent. To połączenie smaków idealnie sprawdzi się na świątecznym stole!
Składniki dla 1 porcji:
- Jajko - 2 szt.
- Kukurydza konserwowa - 80 g (1 mała puszka)
- Seler korzeniowy - 20 g
- Majonez - 30 g (3 łyżki)
- Chrzan - 10 g (1 łyżka)
- Szczypiorek - 30 g (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka, miska
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo. Schłodź zimną wodą, odstaw do wystudzenia, obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Dodaj odcedzoną z zalewy kukurydzę, posiekany szczypiorek oraz selera startego na tarce.
- Dodaj majonez, chrzan i przyprawy. Wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Aby obniżyć kaloryczność sałatki najlepiej wybrać majonez light lub zastąpić go jogurtem.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk