Sałatka wegetariańska
Opublikowano: 29.04.2021 r.
Brokuły, ciecierzyca i brązowy ryż to główni bohaterowie tej wegetariańskiej sałatki. Dodaj do tego garść chrupiących migdałów i koperek dla świeżości, a całość skrop olejem lnianym i sokiem z cytryny. Prosta i pełna zdrowych składników kompozycja, która zaspokoi głód i dostarczy solidnej dawki witamin.
Składniki dla 4 porcji:
- Ryż brązowy - 200 g (2 torebki / 1,1 szklanki)
- Brokuły - 300 g (Różyczki z jednego brokuła 500 g)
- Ciecierzyca konserwowa - 240 g (1 opakowanie)
- Migdały - 35 g (1 garść)
- Koperek - 4 g
- Olej lniany - 48 ml (4 łyżki)
- Sok z cytryny - 6 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, naczynie do gotowania na parze, sitko, miska
Przepis krok po kroku
- Ugotuj ryż według informacji na opakowaniu, a następnie wystudź.
- Różyczki brokuła ugotuj na parze przez 10 minut, powinny być lekko twarde. Po ugotowaniu zanurz je w zimnej wodzie na 1-2 minuty aby zakończyć proces gotowania.
- Ciecierzycę odsącz z zalewy i wypłucz. Przełóż do miski.
- Do ciecierzycy dodaj ryż, brokuły, koperek, olej lniany i sok z cytryny. Dokładanie wymieszaj.
- Sałatkę przypraw większą szczyptą soli i pieprzu do smaku.
- Na koniec sałatkę posyp posiekanymi migdałami.
Komentarz dietetyka
Pyszna, sycąca i bardzo zdrowa sałatka wegetariańska, która jest również świetną propozycją dla osób jedzących mięso. Pełna wartości odżywczych sałatka jest idealną propozycją jako przekąska w ciągu dnia, posiłek do pracy lub kolacja.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki