Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Opublikowano: 18.03.2021 r.
Jajka, ser gouda, tuńczyk w sosie własnym i sałata lodowa – to tylko część składników naszej przepysznej sałatki warstwowej z tuńczykiem. Każda warstwa to inny smak i tekstura, a całość łączy się w idealną kompozycję dzięki majonezowi. Idealna na letnie spotkania i szybki posiłek w ciągu tygodnia!
Składniki dla 6 porcji:
- Jajko - 6 szt.
- Ser gouda - 250 g (pół zwyczajnej kostki sera żółtego)
- Tuńczyk w sosie własnym - 340 g (2 puszki)
- Sałata lodowa - 200 g (pół sztuki małej sałaty)
- Por - 140 g (1 sztuka)
- Papryka czerwona - 250 g (1 duża papryka)
- Majonez - 75 g (3 duże łyżki)
- Seler naciowy - 135 g (3 łodygi)
- Przyprawy - sól, pieprz, szczypiorek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź je, obierz i przekrój na pół.
- Za pomocą łyżeczki oddziel żółtka od białek. Postaraj się zrobić to bardzo delikatnie, by nie uszkodzić jajka. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj osobno białko jaja do osobnej miseczki. Następnie zrób to samo z żółtkami.
- Sałatę umyj, porwij na małe kawałki i ułóż na spodzie naczynia, tak by zakrywała całe dno.
- Na sałatę wysyp starte białko jaj, tak by stworzyć kolejną warstwę. Dopraw je szczyptą soli i pieprzu.
- Tuńczyka odsącz z zalewy i rozdrobnij widelcem, a potem ułóż w naczyniu na warstwie białek jaj.
- Seler naciowy umyj i pokrój w półksiężyce. Tak przygotowane kawałki wysyp na warstwę tuńczyka.
- Na tarce o grubych oczkach zetrzyj ser żółty wprost na warstwę selera w naczyniu.
- Pora umyj, obierz pierwsze liście i przekrój go na pół. Następnie drobno posiekaj i wysyp na warstwę sera.
- Starte żółtka dopraw solą i pieprzem, a potem wyłóż na kolejną warstwę w naczyniu.
- Paprykę umyj dokładnie i pokrój w drobną kostkę. Wysyp ją na warstwę żółtek.
- Łyżką starannie nałóż majonez na warstwę papryki. Na koniec wygładź powstałą warstwę małą łyżeczką, by wyglądała estetycznie.
- Szczypiorek umyj i drobno posiekaj. Posyp warstwę majonezu tak, by dokładnie ją przykryć. Sałatkę najlepiej podawać w przezroczystej misce tak, by widoczne były wszystkie warstwy.