Sałatka warstwowa z kurczakiem
Opublikowano: 24.03.2021 r.
Piersi kurczaka, kapusta pekińska, kukurydza konserwowa i ser cheddar to kluczowe składniki w tej sałatce warstwowej. Połączenie tych elementów z majonezem i jogurtem naturalnym tworzy wyjątkowo smaczną i sycącą kompozycję. Każda warstwa dodaje sałatce niepowtarzalnego smaku i tekstury. Idealna na przyjęcia i spotkania w gronie znajomych!
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (2 duże piersi)
- Kapusta pekińska - 100 g
- Kukurydza konserwowa - 170 g (1 mini puszka)
- Jajko - 4 szt.
- Por - 170 g (1 sztuka)
- Majonez - 50 g (2 łyżki)
- Jogurt naturalny - 40 ml (2 łyżki)
- Oliwa z oliwek - 15 ml (1 łyżka)
- Ser cheddar - 140 g (7 plastrów)
- Przyprawy - sól, pieprz, gyros, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, tarka, duża miska, salaterka, sitko
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Dopraw przyprawą gyros i smaż, aż mięso będzie rumiane. Następnie odstaw do przestygnięcia.
- Jajka ugotuj na twardo. Ostudź i obierz je, a następnie oddziel żółtko od białka. Żółtka rozgnieć widelcem w osobnej miseczce, a białka zetrzyj na tarce o grubych oczkach do salaterki. Obie części dopraw solą i pieprzem.
- Kapustę pekińską i pora umyj i bardzo drobno posiekaj, rozłóż osobno do małych miseczek.
- Ser zetrzyj do małej miseczki na tarce o grubych oczkach.
- Kukurydzę odcedź z zalewy i ułóż na dnie wysokiego naczynia. Następnie dodaj warstwę usmażonego kurczaka, a potem kolejno białka jaj i starty żółty ser.
- W małej miseczce zmieszaj majonez, jogurt naturalny, sól, pieprz i czosnek. Tak powstały sos wyłóż do miski jako kolejną warstwę sałatki. Następnie na sos rozrzuć posiekanego pora.
- Na wierz wysyp rozkruszone żółtka, a na koniec udekoruj drobno pokrojoną kapustą pekińską.