Sałatka ukraińska z zielonych pomidorów
Opublikowano: 27.04.2021 r.
Zielone pomidory, cebula i odrobina cukru to główne składniki ukraińskiej sałatki, czyli prawdziwego miksu smaków. Dodaj do tego dwie łyżki oleju rzepakowego i masz orzeźwiającą potrawę, która sprawdzi się jako dodatek do wielu dań.
Składniki dla 5 porcji:
- Pomidory zielone - 1000 g
- Cebula - 300 g (3 duże)
- Cukier - 150 g (3/4 szklanki)
- Olej rzepakowy - 24 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- słoiki, duża miska, sitko, miska
Przepis krok po kroku
- Pomidory dokładnie umyj i odszypułkuj.
- Pomidory pokrój w plastry grubości 3-4 mm.
- Pokrojone w plastry pomidory przełóż do dużej miski i zasyp 1 łyżką soli.
- Pomidory odstaw na minimum 12 godzin.
- Cebulę pokrój w piórka i dodaj do pomidorów, z których wcześniej odlej cały płyn. Dokładanie wymieszaj.
- Przygotuj 5 umytych i wyparzonych słoików pojemności około 350 ml.
- Do każdego słoika wsyp 1/4 łyżeczki nasion gorczycy, dodaj po 2 ziela angielskie i po 1 liściu laurowym.
- Do słoików ciasno układaj pomidory.
- W garnku połącz 2 szklanki wody, 0,5 szklanki octu spirytusowego 10%, 0,75 szklanki cukru oraz 2 łyżki oleju.
- Zalewę postaw na gaz i zagotuj. Dokładnie mieszaj aby rozpuścił się cały cukier.
- Wrzącą zalewą zalej pomidory i natychmiast zakręć słoiki.
- Słoiki z sałatką pasteryzuj 15 minut, następnie wyjmij, odwróć do góry dnem i postaw na ściereczce. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.
- Słoiki przenieś w chłodne miejsce, do piwnicy lub spiżarni.
- Sałatka jest gotowa po około 4 tygodniach.
Komentarz dietetyka
Marynowane przetwory powinny być spożywane z umiarem ze względu na zastosowanie w nich octu spirytusowego. Zamiana go na ocet jabłkowy jest bardziej korzystna jeśli często spożywasz takie przetwory.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki