Sałatka tortellini
Opublikowano: 08.10.2021 r.
Tortellini, papryka czerwona, kukurydza konserwowa, ogórek i suszone pomidory w oleju tworzą pyszną sałatkę, której głównym bohaterem jest ser mozzarella. Smakuje świetnie jako lunch albo lekka kolacja. Można ją przygotować w kilkanaście minut, więc jest idealna na szybki posiłek.
Składniki dla 10 porcji:
- Tortellini - 500 g
- Papryka czerwona - 250 g (1 duża sztuka)
- Kukurydza konserwowa - 250 g
- Ogórek - 250 g (3 średnie sztuki)
- Suszone pomidory w oleju - 200 g
- Ser Mozzarella - 300 g
- Przyprawy - sól, pieprz, szczypiorek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- Na początek ugotuj pierożki. W garnku umieść wodę, dodaj łyżkę soli i zagotuj, gotuj pierożki zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowane tortellini pozostaw do wystudzenia.
- Paprykę wyczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
- Umyj ogórka i go również pokrój, posiekaj szczypior i suszone pomidory.
- Dodaj do miski warzywa, odsączoną z zalewy kukurydzę, mini mozzarelle przekrojone w połówki, dodaj 70 ml oleju z pomidorów suszonych, dopraw całość solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie.
- Na koniec dodaj ugotowane tortellini i składniki jeszcze raz wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Sałatka z tortellini to pełna witamin i składników mineralnych sałatka. Zawiera dużo błonnika pokarmowego. Jeśli chcesz wzbogacić sałatkę możesz dodać także pierś z kurczaka. Wtedy uzyskasz także dobre źródło białka.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny