Sałatka tajska
Opublikowano: 09.10.2023 r.
Makaron ryżowy, czerwona kapusta i masło z orzechów arachidowych to podstawowe składniki tej sałatki tajskiej. Do tego dorzućcie czerwoną paprykę, marchewkę i orzeszki ziemne, żeby zyskać chrupiącą teksturę. Całość doprawiona jest imbirem, czosnkiem i sosem sojowym, nadając jej wyrazisty, orientalny smak. Idealne na zdrowy lunch lub kolację!
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron ryżowy - 60 g
- Marchewka - 45 g
- Kapusta czerwona - 150 g
- Orzeszki ziemne - 50 g
- Kapusta pekińska - 250 g
- Sezam nasiona - 30 g
- Szczypiorek - 30 g
- Papryka czerwona - 230 g
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) - 60 g
- Imbir mielony - 2 g
- Czosnek - 5 g
- Sos sojowy - 15 ml
- Sok cytrynowy - 10 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, curry, chilli
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka, duża miska, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Kapustę czerwoną i pekińską drobno poszatkuj.
- Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Paprykę i szczypiorek pokrój drobno.
- Warzywa wymieszaj w dużej misce z makaronem.
- W miseczce wymieszaj masło orzechowe, sos sojowy, imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, 1/2 łyżeczki curry i szczyptę chili. Tak powstałym sosem polej sałatkę.
- Sałatkę podawaj posypaną sezamem i orzechami.
Komentarz dietetyka
To opcja, która dostarcza sporo witamin i błonnika.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny