Sałatka szwedzka z papryką
Opublikowano: 20.06.2023 r.
Ogórek, cebula, papryka czerwona i marchewka to gwiazdy tej szwedzkiej sałatki z papryką. Dodaj do tego czosnek i dopraw octem spirytusowym oraz olejem rzepakowym, a efektem będzie pachnąca, chrupiąca mieszanka pełna smaków.
Składniki dla 8 porcji:
- Ogórek - 2000 g
- Cebula - 300 g (2 średnie sztuki)
- Marchewka - 250 g (2 średnie sztuki)
- Papryka czerwona - 500 g (2 średnie sztuki)
- Czosnek - 25 g (5 ząbków)
- Cukier - 50 g
- Ocet spirytusowy - 125 ml (pół szklanki)
- Olej rzepakowy - 125 ml (pół szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka, rondelek, słoik 500 ml
Przepis krok po kroku
- Ogórki obierz, umyj i pokrój w cienkie paski.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
- Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.
- Warzywa włóż do miski, dodaj do nich 1 łyżkę stołową soli, dokładnie wymieszaj i odstaw na około 2 godziny.
- Do garnka wlej 375 ml wody oraz ocet. Następnie dodaj cukier, 4 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu oraz 1 łyżeczkę gorczycy.
- Składniki dokładnie wymieszaj, zagotuj i pozostaw do wystudzenia.
- Do warzyw dodaj olej oraz przestudzoną zalewę. Składniki dokładnie wymieszaj, przełóż je ciasno do wyparzonych słoików, zakręć je i pasteryzuj 15 minut od momentu zagotowania się wody.
- Po tym czasie słoiki wyciągnij z wody, pozostaw do wystudzenia i przechowuj w chłodnym, zaciemnionym miejscu.
Komentarz dietetyka
Sałatka szwedzka z papryką to doskonała propozycja na pyszny dodatek do obiadu. Warzywa wykorzystane do przygotowania sałatki stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny