Sałatka szwedzka z ogórków
Opublikowano: 15.09.2022 r.
Ogórki, ocet spirytusowy, sól i cukier – to najważniejsze składniki tej klasycznej sałatki szwedzkiej z ogórków. Cienko pokrojone ogórki mariażują się w słodko-kwaśnej zalewie, która doda im niepowtarzalnego smaku. Dodatek marchewki nadaje całości świeżości i lekkości. Przygotowanie jest proste, a efekt naprawdę satysfakcjonujący.
Składniki dla 10 porcji:
- Ogórek - 1000 g
- Ocet spirytusowy - 250 ml (1 szklanka)
- Sól - 40 g (4 łyżki)
- Cukier - 100 g (1 szklanka)
- Marchewka - 50 g (1 sztuka)
- Przyprawy - sól, ocet spirytusowy, ziele angielskie, pieprz ziarna, gorczyca
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- słoiki
Przepis krok po kroku
- Ogórki bardzo dokładnie umyj i pokrój w cienkie plastry. Przełóż do miski.
- Sól rozpuść w litrze zimnej wody i zalej ogórki. Odstaw na ok. 2 godziny i odcedź.
- Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Na dnie każdego słoika ułóż porcje marchewek, dodaj po 3-4 ziarna gorczycy, czarnego pieprzu ziela angielskiego. Dodaj ogórki.
- Do garnka wlej niecałe dwie szklanki wody, dodaj cukier i podgrzewaj, aż całkowicie się rozpuści. Wlej ocet, doprowadź do wrzenia i zestaw z ognia.
- Gorącą zalewę wlewaj do słoików. Przemieszaj i szczelnie zakręć.
Komentarz dietetyka
Sałatka szwedzka z ogórków może powodować nasilenie dolegliwości u osób ze zgagą i refluksem, dlatego w takich sytuacjach lepiej wybierać jej małe ilości.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk