Sałatka szwabska z mortadelą i musztardą

Opublikowano: 03.05.2025 r.
Mortadela, kiszone ogórki, czerwona cebula i musztarda – to główni bohaterowie sałatki szwabskiej. Do tego twardo ugotowane jajka i majonez, które świetnie spajają całość, tworząc wyrazisty smak. Dodatek czosnku oraz odrobiny octu winnego i cukru nadaje sałatce charakteru, idealnie balansując między kwasowością a słodyczą.
Składniki dla 4 porcji:
- Mortadela - 200 g
- Cebula czerwona - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Ogórek kiszony - 120 g (2 sztuki)
- Jajko - 4 szt.
- Musztarda - 20 g (2 łyżki)
- Majonez - 40 g (4 łyżki)
- Ocet winny - 10 ml (1 łyżki)
- Cukier - 5 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miska
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo w wodzie, następnie ostudzić je i obierz ze skorupy.
- Mortadelę pokrój w kostkę o średniej wielkości. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Ogórek kiszony i ogórki konserwowe również pokrój w kostkę.
- Mortadelę, pokrojone warzywa oraz pokrojone w kosteczkę jajka wymieszaj w dużej misce.
- W osobnej miseczce wymieszaj majonez, musztardę, ocet winny i cukier. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Dodaj sos i wymieszaj wszystkie składniki.
Komentarz dietetyka
Zamiast mortadeli możesz dodać dowolne kawałek mięsa, może to nawet być grillowana pierś z kurczaka.
~ Oliwia Gawron, dietetyk