Sałatka szwabska
Opublikowano: 02.02.2023 r.
Ziemniaki, ogórki kiszone, mortadela i majonez light to kluczowe składniki sałatki szwabskiej. Ta kombinacja to małe arcydzieło sztuki kulinarnej, które łączy smaki ziemniaków, wyrazistość ogórków kiszonych i delikatność mortadeli. Dodatek majonezu light sprawia, że sałatka jest lekka, ale nadal kremowa.
Składniki dla 8 porcji:
- Ziemniaki późne - 500 g
- Ogórki kiszone - 240 g (4 sztuki)
- Mortadela - 300 g
- Cebula - 150 g
- Cukier - 3 g (0,5 łyżeczki)
- Majonez light - 75 g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 150 g
- Musztarda - 40 g (ostra)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, sok z cytryny, szczypiorek, czosnek
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- garnek, miska
Przepis krok po kroku
- Ugotuj ziemniaki w mundurkach.
- Ostudź je, obierz i pokrój w dużą kostkę.
- Ziemniaki włóż do miski.
- Ogórki i mortadelę pokrój w cienkie paski. Dodaj do ziemniaków.
- Cebulę pokrój w piórka i dodaj do reszty składników wraz z posiekanym szczypiorkiem.
- 1 obrany ząbek czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do miski wraz z majonezem, jogurtem, musztardą, łyżką soku z cytryny, sól, pieprz do smaku.
- Wszystko wymieszaj dokładnie.
- Gotową sałatkę schładzaj minimum godzinę.
- Posyp posiekaną natką pietruszki przed podaniem.
Komentarz dietetyka
Ziemniaki mają wysoki indeks sytości. Po schłodzeniu obniża się ich indeks glikemiczny. Warto użyć mortadeli z dobrym składem, tj. z zawartością mięsa powyżej 90%.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości