Sałatka szuba
Opublikowano: 20.05.2021 r.
Śledź, ugotowane ziemniaki, buraki i jajka tworzą bazę sałatki szuba, która jest idealnym połączeniem smaków. Warstwy tych składników, przełożone delikatnym majonezem light i pikantną cebulą, sprawiają, że każda porcja to prawdziwa uczta dla podniebienia. Proste, a jednocześnie wyjątkowe danie, które zadowoli każdego smakosza.
Składniki dla 10 porcji:
- Śledź filet - 500 g
- Ziemniaki ugotowane - 200 g (2 średnie sztuki)
- Buraki gotowane - 300 g (3 małe sztuki)
- Cebula - 100 g (2 male sztuki)
- Jajko - 4 szt.
- Majonez light - 150 g
- Przyprawy - sól, pieprz, szczypiorek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka, miska
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo, pozostaw do wystudzenia, obierz i pokrój w kostkę.
- Ugotowane ziemniaki i buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w małą kostkę.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Filety śledziowe opłukaj kilka razy w zimnej wodzie. Następnie wodę odlej a śledzie pokrój w grubszą kostkę.
- Szczypiorek (pęczek) umyj i drobno posiekaj.
- W salaterce ułóż kolejno warstwy śledzi, cebuli, majonezu, ziemniaków, majonezu, buraków, majonezu, jajek, majonezu i szczypiorku.
- Sałatkę odstaw do lodówki na kilka godzin i podawaj ją schłodzoną.