Sałatka szopska
Opublikowano: 27.04.2021 r.
Pomidor, ogórek, papryka czerwona, cebula czerwona i ser feta – to zestawienie składników tworzy wyjątkowy smak sałatki szopskiej. Łącząc te świeże warzywa z delikatnym serem, uzyskujemy idealne danie na lekki posiłek lub przekąskę. Szopska ma charakterystyczny, wyrazisty smak, który z pewnością przypadnie Ci do gustu.
Składniki dla 2 porcji:
- Pomidor - 340 g (2 sztuki)
- Ogórek - 90 g (pół ogórka)
- Papryka czerwona - 110 g
- Cebula czerwona - 55 g (pół cebuli)
- Ser Feta - 40 g (oryginalnie ser sirene)
- Oliwki czarne - 12 g (4 sztuki)
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- tarka
Przepis krok po kroku
- Obierz ogórka i pokrój go w kostkę. Tak samo pokrój też pomidory i paprykę, a cebulę pokrój w półplasterki. Oliwki przekrój na pół lub w plasterki.
- Na talerzu warstwami ułóż ogórka, pomidora, cebulę i paprykę. Postaraj się ułożyć z warzyw piramidę.
- Na tarce zetrzyj ser i posyp nim sałatkę.
- Udekoruj całość oliwkami.