Sałatka sushi
Opublikowano: 26.10.2023 r.
Awokado, łosoś wędzony i ryż do sushi to absolutne hity w tej sałatce sushi, która zachwyci smakiem. W połączeniu z chrupkim ogórkiem i arkuszami nori, a także nutą wasabi i odrobiną majonezu light, dają niesamowitą mieszankę smaków. Delikatny sezam i odrobinę słodkiego, lecz wyrazistego sosu sojowego dopełniają całość.
Składniki dla 8 porcji:
- Ryż do sushi - 200 g
- Ocet ryżowy - 40 ml
- Cukier - 65 g (5 łyżek)
- Sos sojowy - 35 ml (4 łyżki)
- Awokado - 280 g (2 sztuki)
- Ogórek - 150 g
- Łosoś wędzony - 200 g
- Arkusze nori - 10 g (4 sztuki)
- Majonez light - 50 g
- Wasabi - 15 g (1 łyżka)
- Sezam nasiona - 10 g
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- Ryż dobrze wypłucz, aż woda o płukaniu będzie przezroczysta.
- Ryż zalej 260 ml wody i gotuj pod przykryciem 8 minut od momentu zagotowania wody.
- Ryż odstaw pod przykryciem na bok na 10 minut.
- Wymieszaj ocet, cukier i sos sojowy.
- Mieszankę wlej do ryżu i wymieszaj.
- Majonez połącz z wasabi.
- Układaj składniki warstwami: pocięte w kwadraty arkusze nori (około 2 cm x 2 cm), połowa ryżu, połowa majonezu z wasabi, połowa awokado pokrojonego w kostkę, pokrojony w kostkę ogórek, połowa łososia podzielonego na mniejsze kawałki, reszta nori, reszta ryżu, reszta majonezu z wasabi, reszta awokado i reszta łososia.
- Całość posyp sezamem.
- Sałatkę odstaw na 2 godziny do lodówki.
Komentarz dietetyka
Przepis zawiera zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe. Są one bardzo ważne w diecie, ponieważ korzystnie działają m.in. na funkcjonowanie mózgu. Sałatki nie należy podawać kobietom w ciąży oraz dzieciom poniżej 3. roku życia.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości