Sałatka śledziowa z porem i kukurydzą curry
Opublikowano: 13.06.2021 r.
Śledzie, por i kukurydza curry to główni bohaterowie tej sałatki. Połączenie soczystych, aromatycznych śledzi z delikatnym porem i słodką kukurydzą daje niepowtarzalny smak. Do tego lekki majonez i śmietana dla aksamitnej konsystencji. To idealna propozycja na szybki, smaczny posiłek dla miłośników intensywnych smaków.
Składniki dla 4 porcji:
- Śledź filet - 300 g
- Por - 140 g
- Kukurydza konserwowa - 100 g
- Majonez light - 60 g
- Śmietana 12% - 70 g
- Przyprawy - sól, pieprz, curry
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- duża miska
Przepis krok po kroku
- Śledzie namocz w wodzie jeżeli trzeba.
- Pokrój śledzie w dużą kostkę.
- Pora przekrój wzdłóż. Umyj dokładnie. Posiekaj pora w półplastry.
- Z kukurydzy odlej zalewę.
- Umieść śledzie, pora i kukurydzę w misce. Dodaj śmietanę, jogurt oraz majonez. Przypraw solą, pieprzem i curry.
- Odstaw sałatkę na kilka godzin, po to, by por zmiękł.
Komentarz dietetyka
Sałatka jest dobrym przepisem dla osób, które potrzebują potrawy z niskim indeksem glikemicznym. Jest to sałatka, która nie zwiera zbyt dużej ilości węglowodanów. Dzięki dodatkowi pora sałatka jest sycąca.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości