Sałatka śledziowa z porem
Opublikowano: 03.02.2022 r.
Śledź filet, świeży por i ogórki konserwowe to trio, które nadaje tej sałatce wyjątkowy smak. Dodając do tego aromatyczny koperek i kremowy majonez, powstaje harmonijna mieszanka, która świetnie sprawdzi się na różne okazje. Prosta, ale pełna wyrazistego smaku – oto sałatka śledziowa z porem w najlepszym wydaniu.
Składniki dla 5 porcji:
- Śledź filet - 500 g
- Por - 200 g (pół małej sztuki)
- Koperek ogrodowy świeży - 40 g (1 średni pęczek)
- Majonez - 120 g
- Ogórki konserwowe - 300 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- miska
Przepis krok po kroku
- Pora pokrój w pióra.
- Pokrój filety śledziowe w kostkę.
- Ogórki w occie pokrój w kostkę.
- Posiekaj koper.
- Umieść składniki w misce, dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem.
- Wymieszaj dokładnie.
- Podawaj ze świeżym pieczywem.
Komentarz dietetyka
Sałatka śledziowa z porem to bardzo dobre źródło białka zwierzęcego. Śledzie zawierają dużą ilość kwasów tłuszczowych omega 3. Sałatka jest także dobrym źródłem błonnika pokarmowego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny