Sałatka śledziowa z jajkiem i ogórkiem konserwowym
Opublikowano: 12.06.2021 r.
Śledź, jajko, ogórek konserwowy, cebula i jogurt naturalny – to kluczowe składniki tej apetycznej sałatki śledziowej. Świeże filety śledziowe łączą się z gotowanymi jajkami i chrupiącym ogórkiem konserwowym. Całość dopełnia odrobina cebuli oraz lekki sos na bazie jogurtu i majonezu light, z dodatkiem musztardy dla nieco ostrzejszego smaku.
Składniki dla 6 porcji:
- Pieczarki marynowane - 150 g
- Jajko - 3 szt.
- Śledź filet - 600 g
- Cebula - 100 g
- Ogórek konserwowy - 150 g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 50 g
- Majonez light - 50 g
- Musztarda - 40 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ocet spirytusowy, szczypiorek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- Ugotuj jajka na twardo.
- Jeżeli jest potrzeba - namocz śledzie.
- Pokrój w kosteczkę pieczarki, cebulę i ogórki. Ugotowane jajka okrój w większą kostkę.
- Namoczone śledzie pokrój w paski i skrop łyżką octu. Dodaj do śledzi warzywa, majonez, musztardę oraz jogurt. Dodaj sól, pieprz i ewentualnie cukier do smaku. Wymieszaj, by dokładnie połączyć wszystkie składniki.
- Sałatkę odstaw na kilka godzin do lodówki.
- Gotową sałatkę posyp posiekanym szczypiorkiem i podawaj z pieczywem.
Komentarz dietetyka
Przepis wysokokaloryczny, ale o niskim indeksie glikemicznym. Zawiera niewiele węglowodanów.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości