Sałatka śledziowa z jajkiem
Opublikowano: 22.03.2021 r.
Śledź w oleju, jajko, ogórek kiszony i ziemniaki to główne składniki tej sałatki śledziowej z jajkiem. Te składniki zapewniają, że smak jest bogaty i zróżnicowany – śledź dodaje wyrazistości, jajka wprowadzają delikatność, ogórki kiszone wnoszą charakterystyczną kwaśność, a ziemniaki dbają o to, byśmy się porządnie najedli. Do tego cebula, majonez i musztarda dla dodatkowej pikanterii.
Składniki dla 4 porcji:
- Śledź w oleju - 280 g (4 filety)
- Jajko - 4 szt.
- Kukurydza konserwowa - 170 g (1 mini puszka)
- Groszek zielony konserwowy - 120 g (0,5 puszki groszku)
- Ogórek kiszony - 240 g (4 sztuki średnich ogórków)
- Jabłko - 190 g (1 duże jabłko)
- Cebula - 150 g (1,5 szt)
- Majonez - 50 g (2 łyżki)
- Musztarda - 10 g (1 łyżeczka)
- Ziemniaki późne - 225 g (3 duże ziemniaki)
- Przyprawy - pieprz, szczypiorek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska, sitko
Przepis krok po kroku
- Śledzie odsącz i powycieraj lekko ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru oleju. Pokrój w drobną kostkę i wrzucić do miski.
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Gdy będą miękkie ostudź i delikatnie obierz ze skórki. Następnie pokrój w drobną kostkę i dołóż do ryby.
- Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź i obierz. Pokrój delikatnie w kostkę i dodaj do pozostałych składników w misce.
- Jabłko umyj i obierz. Pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski z sałatką.
- Ogórki pokrój w drobną kostkę, następnie wysyp na sitko i odsącz z nadmiaru zalewy. Następnie dodaj do reszty składników w misce.
- Kukurydzę i groszek wysyp na sitko, by odsączyć je z zalewy, a później dodaj do pozostałych składników.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, wsyp do miski z sałatką.
- Wszystkie składniki wymieszaj razem, bardzo dokładnie. Dodaj majonez, musztardę, pieprz, a także umyty i posiekany szczypiorek. Następnie jeszcze raz wymieszaj całość.