Sałatka śledziowa z jabłkiem i groszkiem

Opublikowano: 13.06.2021 r.
Śledź filet, groszek zielony konserwowy, jabłko i jogurt naturalny – te składniki tworzą bazę sałatki śledziowej, która łączy w sobie smak morza z delikatną słodyczą owocu i świeżością warzyw. Dodatek majonezu i cebuli nadaje jej kremową konsystencję i aromatyczny akcent. To świetna propozycja na lekkie, ale wyraziste danie.
Składniki dla 4 porcji:
- Śledź filet - 300 g
- Groszek zielony konserwowy - 100 g
- Jabłko - 150 g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 100 g
- Majonez light - 70 g
- Cebula - 50 g
- Czosnek - 5 g
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- duża miska
Przepis krok po kroku
- Jeżeli trzeba - namocz śledzie.
- Z groszku odlej zalewę.
- Jabłko obierz. Pokrój w drobną kostkę.
- Śledzie pokrój w paski.
- Czosnek przepuść przez praskę, a cebulkę posiekaj w drobną kostkę.
- Wszystkie pokrojone składniki umieść w misce, dodaj jogurt, majonez oraz sól i pierz do smaku.
- Sałatkę odstaw na kilka godzin do lodówki, by się przegryzła.
- Gotową sałatkę posyp świeżą natką pietruszki i podawaj z pieczywem.
Komentarz dietetyka
Przepis syty, ale zawiera dosyć dużą ilość kilokalorii. Ma niski indeks glikemiczny. Jest dobrym przepisem dla osób, które jedzą niewielką ilość węglowodanów.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości