Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą
Opublikowano: 16.07.2021 r.
Śledź filet, czerwona fasola i jajka – to trio, które robi różnicę w tej sałatce. Dodaj do tego pora i ogórki konserwowe, a całość połącz delikatnym majonezem light i jogurtem naturalnym. Ten zestaw składników tworzy wyjątkowo harmonijną kompozycję smaków, idealną na każdą okazję.
Składniki dla 8 porcji:
- Fasola czerwona - 240 g
- Śledź filet - 500 g
- Por - 140 g
- Jajko - 3 szt.
- Ogórki konserwowe - 200 g
- Majonez light - 100 g
- Jogurt naturalny - 50 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- garnek, duża miska, metalowe sito
Przepis krok po kroku
- Najpierw namocz śledzie w wodzie. Mocz tak długo, aż smak słony będzie odpowiedni.
- Z fasoli odlej zalewę.
- Ugotuj jajka na twardo.
- Do miski dodaj fasolę.
- Odkrój korzenie z pora. Przekrój go wzdłuż i umyj. Posiekaj w pół plastry.
- Pokrój ogórki w kostkę.
- Do fasoli dodaj por, ogórki, obrane i pokrojone w większą kostkę jajko, namoczone i pokrojone w paseczki śledzie. Wymieszaj dokładnie razem z jogurtem, majonezem, solą i pieprzem.
Komentarz dietetyka
Przepis jest bogaty w kwasy tłuszczowe nienasycone (omega-3) i błonnik. Ciężkostrawny, ze względu na występującą w nim czerwoną fasolę.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości