Sałatka śledziowa z buraczkami warstwowa
Opublikowano: 22.03.2021 r.
Śledź w oleju, buraki gotowane, ziemniaki, majonez i czerwona cebula – oto kluczowe składniki, które sprawiają, że ta warstwowa sałatka śledziowa jest nie do podrobienia. Piękne warstwy pełne smaku, gdzie każda z nich wnosi coś wyjątkowego – od słonego śledzia, przez słodkie buraczki, po kremowy majonez. Przełamują to kiszone ogórki, dodając sałatce niepowtarzalnego charakteru.
Składniki dla 4 porcji:
- Śledź w oleju - 280 g (4 płaty)
- Buraki gotowane - 240 g (2 szt)
- Ziemniaki późne - 200 g (2 szt dużych ziemniaków)
- Jajko - 3 szt.
- Majonez - 75 g (3 łyżki)
- Cebula czerwona - 150 g (1,5 szt)
- Ogórek kiszony - 240 g (4 szt średniej wielkości)
- Przyprawy - sól, pieprz, koper
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka, sitko
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach, aż do miękkości. Następnie ostudź i obierz. Ostudzone ziemniaki pokrój w drobną kostkę i dopraw solą z pieprzem.
- Śledzie odsącz z zalewy przy pomocy ręcznika papierowego. Pokrój w drobną kostkę i ułóż na spodzie miski.
- Cebulę opłucz i obierz wierzchnią warstwę. Drobno posiekaj i ułóż na warstwie śledzi w misce.
- Kiszone ogórki pokrój w bardzo drobną kostkę i odsącz z nadmiaru zalewy na sitku. Następnie ułóż je na warstwie cebuli, a później dołóż pokrojone ziemniaki.
- Jajka ugotuj na twardo. Gdy będą gotowe ostudź i obierz je, a potem pokrój w drobną kostkę. Dopraw solą, pieprzem i rozłóż na warstwie ziemniaków.
- Ugotowane buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeżeli korzystasz z surowych warzyw włóż je do garnka w skórce i gotuj do miękkości, ok.1,5h, następnie obierz skórkę i zetrzyj. Starte buraki zmieszaj z majonezem oraz umytym, drobno posiekanym koperkiem. Tak przygotowaną masę rozłóż na wierzch sałatki.