Sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem
Opublikowano: 18.03.2022 r.
Filety śledziowe solone, ogórki kiszone i jaja to serce tej warstwowej sałatki śledziowej. Dodajemy też ziemniaki oraz czerwoną cebulę, a całość łączymy majonezem light i śmietaną, żeby było jednocześnie lekkie i sycące.
Składniki dla 10 porcji:
- Filety śledziowe solone - 250 g
- Ogórki kiszone - 200 g
- Jajko - 4 szt.
- Ziemniaki późne - 300 g
- Marchewka - 150 g
- Kukurydza konserwowa - 100 g
- Cebula czerwona - 100 g
- Majonez light - 150 g
- Śmietana 12% - 150 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- garnek, szklana miska
Przepis krok po kroku
- Śledzie mocz w zimnej wodzie na maksymalnie dwie godziny.
- Ugotuj obrane i umyte ziemniaki oraz marchewkę (można też w mundurkach). Ostudź.
- Jajka ugotuj na twardo.
- Pokrój ogórki w kostkę.
- Cebulę posiekaj drobno, a śledzie pokrój w niewielkie paski.
- Majonez, śmietanę oraz sól i pieprz do smaku wymieszaj ze sobą.
- Na dnie miski układaj warstwowo: pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, sos, pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, śledzie, sos, cebulę, ogórki, kukurydzę oraz sos.
- Obierz i umyj jajka.
- Na wierzch sałatki wyłóż starte na dużych oczkach jajka.
- Sałatkę najlepiej chłodzić minimum 5 godzin.
Komentarz dietetyka
Ten przepis jest wysokokaloryczny. Jest źródłem wszystkich makroskładników, białka, tłuszczu i węglowodanów. Jest więc pełnowartościowy. Śledź jest dobry na dostarczenie kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, które są dobre dla zdrowia.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości