Sałatka śledziowa na wigilię
Opublikowano: 30.08.2021 r.
Śledzie w oleju, buraki, ogórki kiszone, jajka i majonez – to najważniejsze składniki tradycyjnej sałatki śledziowej na wigilię. Prosta i klasyczna, idealna na świąteczny stół, łączy smak delikatnych śledzi z aromatycznymi burakami oraz chrupiącymi ogórkami kiszonymi, a wszystko to uzupełnia kremowy majonez.
Składniki dla 6 porcji:
- Śledź w oleju - 600 g (6 filetów)
- Jajko - 4 szt.
- Burak - 315 g (3 szt)
- Ogórek kiszony - 120 g (2 szt)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Jabłko - 180 g (1 szt)
- Majonez - 100 g (4 łyżki)
- Szczypiorek - 45 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka, duża miska, sitko
Przepis krok po kroku
- Buraki wyszoruj zalej wodą i gotuj przez 40 minut w lekko osolonej wodzie. Następnie ostudź je i obierz. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
- Jajka wstaw do rondelka z wrzącą wodą i gotuj przez 8 minut. Następnie całość ostudź i obierz.
- Śledzia pokrój w sporą kostkę i wyłóż na spód miski.
- Cebulę i jabłko obierz i pokrój w kostkę. Wyłóż je na śledzia.
- Ogórki pokrój w kostkę i odcedź je z zalewy na sitku. Wyłóż na pozostałe składniki.
- Wierzch sałatki udekoruj startymi burakami. Całość odrobinę posól i posyp pieprzem.
- Na wierzch buraczków wyłóż majonez i posyp go posiekanym szczypiorkiem.
Komentarz dietetyka
To naprawdę zdrowa sałatka, dostarczająca dużo białka i zdrowych kwasów tłuszczowych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny