Sałatka śledziowa z jajkiem
Opublikowano: 28.03.2021 r.
Śledź w oleju, ziemniaki, jajka, ogórek kiszony i jabłko – to główne składniki tej sałatki śledziowej, którą szybko zrobisz. Połączenie śledzia z jajkiem i kiszonym ogórkiem daje naprawdę niezły smak. Ta mieszanka jest dopełniona przez majonez, jogurt naturalny i trochę soku z cytryny, co tworzy wyjątkowo smaczną kompozycję.
Składniki dla 12 porcji:
- Śledź w oleju - 600 g (6 filetów)
- Ziemniaki późne - 450 g (9 średnich ziemniaków)
- Cebula - 50 g (średnia cebula)
- Jajko - 3 szt.
- Ogórek kiszony - 180 g (3 średnie sztuki)
- Jabłko - 90 g (pół dużego jabłka)
- Majonez - 25 g (łyżka)
- Jogurt naturalny 2% - 100 g (4 łyżki)
- Koperek - 4 g (posiekana, kopiasta łyżeczka)
- Sok z cytryny - 3 ml (łyżeczka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- duża miska
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach, około 30 minut. Następnie ostudź i obierz. Pokrój w kostkę około 5 mm x 5 mm lub w plasterki. Przełóż do miski i dodaj dużą szczyptę soli, wymieszaj.
- Jajka ugotuj na twardo i ostudź. Pokrój w kostkę i dodaj do miski.
- Filety śledziowe odsącz z oleju na papierze kuchennym. Następnie pokrój w paski o szerokości około 1 cm. Przełóż do miski.
- Cebulę oraz ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski.
- Jabłko obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę, a następnie przełóż do miski.
- Jogurt wymieszaj z majonezem, dużą szczyptą pieprzu, soli, dodaj sok z cytryny oraz koperek.
- Sałatkę wyłóż na półmisek lub inne płaskie naczynie, polej sosem i pozostaw na około 60 minut aby całość smaków się połączyła.