Sałatka ryżowa z tuńczykiem
Opublikowano: 16.04.2021 r.
Ryż, tuńczyk w sosie własnym, jajka i ogórki kiszone – to główne składniki pysznej sałatki ryżowej z tuńczykiem. Ta sałatka to idealne połączenie smaków, które zadowoli podniebienie każdego miłośnika prostych, ale wyrazistych potraw. Szczypiorek i czerwona cebula dodają jej świeżości, a majonez i jogurt naturalny sprawiają, że całość jest wyjątkowo kremowa.
Składniki dla 4 porcji:
- Ryż biały - 200 g (2 woreczki)
- Tuńczyk w sosie własnym - 170 g
- Jajko - 3 szt. (3 jajka rozmiar M)
- Szczypiorek - 15 g (3 łyżki)
- Cebula czerwona - 100 g (1 sztuka)
- Ogórek kiszony - 150 g (3 sztuki)
- Ser gouda - 50 g (W kostce)
- Majonez - 50 g (2 łyżki)
- Jogurt naturalny - 50 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, salaterka, miseczka
Przepis krok po kroku
- Ryż ugotuj według zaleceń znajdujących się na opakowaniu. Odcedź go, ostudź i wysyp do salaterki.
- Jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz i pokrój w kostkę.
- Tuńczyka odsącz z zalewy.
- Cebule i ogórki kiszone obierz i pokrój w kostkę.
- Ser żółty pokrój w kosteczkę.
- Wymieszaj wszystkie składniki w salaterce.
- Majonez wymieszaj z jogurtem i dopraw solą i pieprzem. Połącz ze składnikami w salaterce.
- Szczypiorek drobno poszatkuj. Posyp nim sałatkę.