Sałatka ryżowa

Opublikowano: 16.08.2025 r.
Ryż biały, szynka konserwowa, kukurydza i ser gouda to kluczowe składniki tej sałatki ryżowej. Dodaj jeszcze trochę kolorowej papryki, soku z cytryny i oliwy z oliwek, a masz szybką i smaczną przekąskę. Idealna na lunch do pracy albo lekką kolację!
Składniki dla 4 porcji:
- Ryż biały - 200 g (2 woreczki)
- Szynka konserwowa - 150 g
- Kukurydza konserwowa - 170 g
- Ser gouda - 150 g (W kostce)
- Papryka czerwona - 110 g (1/2 sztuki)
- Papryka zielona - 110 g (1/2 sztuki)
- Sok z cytryny - 12 ml (2 łyżki)
- Oliwa z oliwek - 40 ml (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, salaterka, miseczka
Przepis krok po kroku
- Ryż ugotuj według zaleceń umieszczonych na opakowaniu. Następnie ostudź go i przełóż do miski.
- Szynkę konserwową i ser żółty pokrój w małą kostkę. Dodaj do ryżu.
- Papryki przekrój na pół i pozbądź się części niejadalnych. Połówkę czerwonej papryki i połówkę zielonej papryki pokrój w drobną kostkę. Dołóż do miski i całość wymieszaj.
- Sok z cytryny wymieszaj z solą i pieprzem. Dodaj oliwę z oliwek i ponownie wymieszaj. Następnie polej sałatkę sosem.