Sałatka pieczarkowa z jajkiem
Opublikowano: 22.03.2021 r.
Jajka, pieczarki i ogórki konserwowe to kluczowe składniki w tej sałatce, która zaspokoi każde kubki smakowe! Dodaj do tego czerwoną cebulę i majonez, a uzyskasz połączenie, które świetnie sprawdzi się na każde spotkanie ze znajomymi czy rodzinny obiad.
Składniki dla 3 porcji:
- Jajko - 3 szt.
- Pieczarki - 250 g (jedno małe opakowanie)
- Ogórek konserwowy - 180 g (3 duże sztuki)
- Cebula czerwona - 100 g (1 szt)
- Por - 170 g (1 cały)
- Kukurydza konserwowa - 170 g (1 mini puszka)
- Ser ementaler - 130 g (1/3 kostki)
- Majonez - 75 g (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka, sitko
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo. Gdy będą gotowe ostudź je i obierz. Następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach do miski. Dopraw solą i pieprzem.
- Pieczarki włóż do garnka z osoloną, wrzącą wodą. Gotuj przez moment, tak, by po wyciągnięciu wciąż były jędrne. Następnie ostudź. Gdy pieczarki będą chłodne pokrój je w grubą kostkę i przełóż do miski z jajkiem.
- Cebulę i pora umyj, następnie obierz z wierzchnich warstw i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do miski z resztą sałatki.
- Ogórki pokrój w drobną kostkę i odsącz na sitku z nadmiaru zalewy wraz z kukurydzą. Następnie połącz z pozostałymi składnikami sałatki.
- Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach wprost do miski z sałatką.
- Do sałatki dodaj sól, pieprz i majonez, posyp umytą, drobno posiekaną natką pietruszki. Wszystko razem energicznie wymieszaj.