Sałatka niemiecka
Opublikowano: 16.04.2021 r.
Ziemniaki, ogórki konserwowe, czerwona cebula i majonez to kluczowe składniki niemieckiej sałatki ziemniaczanej. Ta prosta, a zarazem sycąca potrawa znakomicie nadaje się na różne okazje, łącząc w sobie wyraziste smaki i kremową konsystencję. Cebula dodaje wyrazistości, a całość świetnie dopełnia delikatny szczypiorek.
Składniki dla 6 porcji:
- Ziemniaki ugotowane - 900 g (12 sztuk)
- Cebula czerwona - 100 g (1 sztuka)
- Ogórki konserwowe - 200 g (4 sztuki)
- Majonez - 75 g (3 łyżki)
- Jogurt naturalny - 25 ml (1 łyżka)
- Szczypiorek - 20 g (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miska, miseczka, małe salaterki
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki dobrze opłucz i w całości ugotuj w osolonej wodzie. Po wystudzeniu obierz je i pokrój w małą kostkę. Przełóż do miski.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Ogórki konserwowe od razu pokrój. Dodaj do ziemniaków.
- W miseczce wymieszaj majonez z jogurtem i dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj do miski i wymieszaj z resztą składników.
- Sałatkę rozdziel do salaterek i posyp szczypiorkiem.