Sałatka nicejska z tuńczykiem
Opublikowano: 16.02.2022 r.
Jajka, tuńczyk w oleju, pomidory koktajlowe, fasolka szparagowa konserwowa i czerwona cebula tworzą bazę sałatki nicejskiej z tuńczykiem. Te składniki, razem z oliwkami czarnymi i mixem sałat, tworzą prawdziwą eksplozję smaków. Polane delikatnym sosem z oliwy z oliwek, octu winnego i musztardy, tworzą idealne danie na lekki obiad.
Składniki dla 4 porcji:
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Jajko - 3 szt.
- Ocet winny - 30 ml
- Pomidory koktajlowe - 50 g
- Fasolka szparagowa konserwowa - 100 g
- Cebula czerwona - 100 g
- Mix sałat - 150 g
- Tuńczyk w oleju - 170 g
- Oliwki czarne - 70 g
- Musztarda - 25 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska, miseczka, rondelek
Przepis krok po kroku
- W rondelku ugotuj jajka na twardo. Następnie ostudź je, obierz i pokrój w cząstki.
- Sałatę opłucz i wyłóż ją na dno miski, wrzuć jajka.
- Tuńczyka odsącz z zalewy i podziel na mniejsze części. Dodaj do sałatki.
- Fasolkę odsącz z zalewy i wrzuć do miski z pozostałymi składnikami.
- Cebulę i pomidorki posiekaj drobno i dodaj do reszty składników.
- W miseczce zmieszaj oliwę, musztardę i ocet. Dodaj sól i pieprz.
- Całość dokładnie zamieszaj i polej sosem sałatkę.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo białka i zdrowych kwasów tłuszczowych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny