Sałatka nicejska z łososiem

Opublikowano: 29.05.2025 r.
Łosoś wędzony, jajka, pomidory i oliwki czarne to główne gwiazdy tej wersji sałatki nicejskiej. Połączone z chrupiącą sałatą rzymską i cienkimi plasterkami czerwonej cebuli, tworzą świetne połączenie smaków. Całość skropiona oliwą z oliwek i doprawiona musztardą zachwyci swoim lekko pikantnym akcentem i orzeźwiającym smakiem.
Składniki dla 4 porcji:
- Sałata rzymska - 120 g
- Cebula czerwona - 100 g (1 mała sztuka)
- Łosoś wędzony - 200 g
- Oliwki czarne - 100 g
- Jajko - 4 szt.
- Pomidor - 300 g (2 średnie sztuki)
- Oliwa z oliwek - 100 ml
- Musztarda - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- Jajka umieść w garnku, wlej wodę.
- Gotuj przez 8-10 minut.
- Wystudź i obierz ze skorupki.
- Sałatę rzymską posiekaj drobniej.
- Pomidora pokrój w kostkę.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w cienkie pióra.
- Na półmisku umieść sałatę.
- Na niej wyłóż łososia podzielonego na mniejsze kawałki.
- Dodaj cebulę czerwoną, jajka oraz pomidora.
- Ułóż oliwki czarne.
- W miseczce wymieszaj czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę z oliwek, sól, pieprz i musztardę oraz sok z cytryny.
- Przygotowanym sosem polej sałatkę.
- Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.
Komentarz dietetyka
Sałatka nicejska z łososiem to bardzo dobre źródło naturalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Sałatka zawiera zdrowe kwasy omega 3. Sałatka będzie idealna dla osób będących na diecie redukcyjnej oraz chorych na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny