Sałatka nicejska
Opublikowano: 21.01.2022 r.
Jajka, tuńczyk w sosie własnym i sałata lodowa to esencja sałatki nicejskiej, która zachwyca bogactwem smaków. Dodatek chrupiącej czerwonej cebuli, intensywnych anchois i soczystych oliwek w marynacie gwarantuje wyjątkowe doznania kulinarne. Całość dopełnia delikatny dressing z oliwy z oliwek, musztardy i soku z cytryny.
Składniki dla 3 porcji:
- Sałata lodowa - 200 g (1/4 główki)
- Jajko - 4 szt.
- Tuńczyk w sosie własnym - 150 g (1 puszka)
- Kukurydza konserwowa - 40 g (4 łyżki)
- Oliwki zielone marynowane konserwowe - 20 g (2 łyżki)
- Cebula czerwona - 50 g (1/2 sztuki)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Musztarda - 10 g (1 łyżka)
- Sok z cytryny - 10 ml (1 łyżka)
- Anchois - 40 g (2 filety)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miska
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.
- Sałatę pokrój na mniejsze kawałki, dodaj pokrojone warzywa.
- Wrzuć kukurydzę, oliwki, dodaj pokrojoną cebulę.
- Na końcu dodaj kawałki tuńczyka, anchois i jajka pokrojone w ćwiartki.
- Oliwę z oliwek wymieszaj z musztardą i sokiem z cytryny.
- Polej sałatkę dressingiem.
Komentarz dietetyka
Do sałatki możesz użyć dowolnego rodzaju sałaty.
~ Oliwia Gawron, dietetyk