Sałatka na zimę z ogórków

Opublikowano: 28.08.2025 r.
Ogórki, papryka czerwona, cebula, ocet jabłkowy, cukier i sól to esencja sałatki na zimę z ogórków. Spokojnie, nie wymaga wielkich kulinarnych talentów, a efekt jest pyszny i nieziemsko chrupiący. Idealna do kanapek albo jako dodatek do obiadu – zawsze warto mieć pod ręką słoiczek tej smakowitej przekąski.
Składniki dla 3 porcji:
- Ogórek - 400 g (6 sztuk)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Papryka czerwona - 200 g (1 sztuka)
- Ocet jabłkowy - 10 ml (1 łyżka)
- Cukier - 20 g (2 łyżki)
- Sól - 2 g (1/2 łyżeczki)
- Pieprz cayenne - 2 g (1/2 łyżeczki)
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- słoik, lodówka
Przepis krok po kroku
- Umieść cebulę w misce i zalej octem jabłkowym. Pozostaw na kilka minut, aby cebula zmiękła i nabierała delikatnego smaku octu.
- W międzyczasie umyj i pokrój ogórki w cienkie plasterki.
- Odsącz cebulę z octu, dodaj pokrojone ogórki do miski.
- Pokrój czerwoną paprykę na drobne kawałki i dodaj do miski z ogórkami.
- W oddzielnej miseczce wymieszaj ocet jabłkowy, cukier, sól, pieprz, koperek, kolendrę i gorczycę.
- Wlej dressing nad ogórki, cebulę i paprykę. Delikatnie wymieszaj.
- Przenieś sałatkę do słoików.
- Zakręć szczelnie i umieść w lodówce na kilka godzin lub nawet przez noc.
Komentarz dietetyka
Jeśli wolisz bardziej intensywne smaki możesz dodać papryczki jalapeno.
~ Oliwia Gawron, dietetyk