Sałatka na wigilię
Opublikowano: 20.05.2021 r.
Ziemniaki, marchewka, jajka, ogórek kiszony i groszek konserwowy to podstawowe składniki tej świątecznej sałatki na wigilię. Prosty przepis, który łączy te składniki z majonezem light i musztardą, tworząc kremową, pełną smaku kompozycję. To klasyczna potrawa, która świetnie uzupełnia wigilijny stół.
Składniki dla 10 porcji:
- Ziemniaki późne - 350 g (4 małe sztuki)
- Marchewka - 200 g (2 małe sztuki)
- Pietruszka - 150 g (1 mała sztuka)
- Jajko - 4 szt.
- Ogórek kiszony - 150 g
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Jabłko - 150 g (1 mała sztuka)
- Groszek zielony konserwowy - 165 g
- Majonez light - 250 g
- Musztarda - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miska
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki, marchew i pietruszkę umyj (nie obieraj warzyw). Następnie włóż je do garnka z osoloną wodą i gotuj pod przykryciem przez około 40 minut, do momentu aż warzywa będą miękkie.
- następów tym czasie ugotuj jajka na twardo, pozostaw do ostygnięcia. Obierz je ze skorupki, pokrój w kostkę i wrzuć do salaterki.
- Ugotowane warzywa pozostaw do wystygnięcia, następnie obierz je ze skórki i pokrój w kostkę. Pokrojone warzywa wrzuć do miski z jajkami.
- Ogórki, cebulę oraz jabłko obierz, pokrój w kostkę i dodaj do miski z warzywami.
- Groszek odsącz z zalewy i dodaj go do miski.
- Całość przypraw solą i pieprzem. Następnie dodaj majonez oraz musztardę.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Przed podaniem ładnie ułóż w salaterce.