Sałatka na sylwestra
Opublikowano: 24.03.2021 r.
Wędzony filet z piersi kurczaka, szpinak, ser gouda, gruszka i orzechy włoskie tworzą idealną kompozycję smaków na sylwestrową sałatkę. Pachnąca oliwa z oliwek oraz nutka suszonej żurawiny dopełniają całość, tworząc wyraziste i zaskakujące połączenia smakowe. Ta sałatka to coś, co na pewno oczaruje twoich gości!
Składniki dla 4 porcji:
- Wędzony filet z piersi kurczaka - 400 g (2 duże piersi)
- Szpinak - 250 g (2 paczki)
- Ser gouda - 125 g (pół kostki)
- Gruszka - 260 g (2 szt)
- Orzechy włoskie - 90 g (3 garści)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Suszona żurawina - 80 g (2 garści)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, sok z cytryny, cukier puder, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- duża miska, salaterka
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka pokrój w cienkie paski. Włóż kawałki mięsa do dużej miski.
- Liście szpinaku opłucz i dodaj do mięsa.
- Gruszki umyj i pokrój w bardzo cienkie plasterki. Dodaj je do pozostałych składników sałatki.
- Żurawinę wsyp do miski z sałatką.
- Orzechy drobno posiekaj i dodaj do sałatki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- W miseczce wymieszaj oliwę, zioła, a także wszystkie przyprawy. Dodaj odrobinę cukru pudru. Sos energicznie wymieszaj i polej nim gotową sałatkę.