Sałatka na grilla z fetą
Opublikowano: 07.04.2021 r.
Ser feta, chrupiące pomidorki koktajlowe, soczyste zielone i czerwone liście sałaty, a do tego kawałki ogórka i czarne oliwki — to kluczowe składniki naszej sałatki na grilla. Dodajemy aromatyczną czerwoną cebulę, posypujemy sezamem i skrapiamy sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek. Idealne połączenie smaków na letnie spotkania!
Składniki dla 3 porcji:
- Sałata karbowana zielona - 120 g (12 liści)
- Sałata karbowana czerwona - 80 g (8 liści)
- Cebula czerwona - 50 g (1/2 cebuli)
- Ser Feta - 150 g
- Ogórek - 180 g (1 sztuka)
- Sezam nasiona - 15 g (3 łyżeczki)
- Pomidory koktajlowe - 100 g (10 sztuk)
- Oliwki czarne - 54 g (18 sztuk)
- Sok z cytryny - 20 ml (2 łyżki)
- Oliwa z oliwek - 40 ml (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- salaterka, miseczka
Przepis krok po kroku
- Sałatę karbowaną (zieloną oraz czerwoną) opłucz i osusz.
- Czerwoną cebulkę pokrój w piórka.
- Pomidorki koktajlowe opłucz i pokrój w ćwiartki.
- Ogórka obierz i pozbądź się z niego gniazda nasiennego. Pozostałą część ogórka pokrój w kostkę. Jeśli chcesz, możesz zostawić nasiona i od razu pokroić ogórka w cienkie plasterki.
- Ser feta pokrój w kostkę.
- Oliwki pozostał w całości.
- Wszystkie składniki umieść w salaterce. Wymieszaj i posyp sałatkę sezamem.
- Do miseczki wlej sok z cytryny i wymieszaj z pieprzem i solą. Następnie dodaj oliwę z oliwek i ponownie zamieszaj. Sałatkę polej sosem winegret dopiero tuż przed podaniem.