Sałatka na grilla
Opublikowano: 01.04.2021 r.
Kapusta pekińska, kukurydza konserwowa i rzodkiewka to główne składniki tej sałatki na grilla. Do tego dorzućmy jeszcze paprykę żółtą i chrupiące ogórki. Całość doprawiamy koperkiem, olejem lnianym oraz odrobiną soku z cytryny i musztardy. Świetna do mięs z grilla, lekka i pełna smaku.
Składniki dla 10 porcji:
- Kapusta pekińska - 1200 g (Jedna większa kapusta)
- Kukurydza konserwowa - 285 g (Puszka po odsączeniu)
- Rzodkiewka - 90 g (6 średnich sztuk)
- Ogórek - 180 g (5-6 ogórków gruntowych lub jeden długi)
- Papryka żółta - 230 g (Duża sztuka)
- Koperek - 4 g (łyżeczka)
- Olej lniany - 36 ml (3 łyżki)
- Musztarda - 5 g (pół łyżeczki)
- Sok z cytryny - 6 ml (łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- duża miska, rózga
Przepis krok po kroku
- W dużej misce wymieszaj olej, musztardę, sok z cytryny, dużą szczyptę pieprzu i soli oraz koperek. Wymieszaj rózgą na jednolitą masę.
- Kapustę pekińską przekrój na pół wzdłuż a następnie połówki na trzy części również wzdłuż. Siekaj drobno kapustę w poprzek. Przełóż do miski z sosem i dokładnie wymieszaj.
- Odsącz z zalewy kukurydzę i dodaj do kapusty.
- Ogórki lub ogórka obierz i pokrój w półplasterki, a następnie dodaj do miski.
- Rzodkiewki dokładnie umyj, usuń końce i pokrój w plasterki, przełóż do miski.
- Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne oraz nasiona i białe części. Pokrój w kostkę i przełóż do miski.
- Całość dokładnie wymieszaj.