Sałatka meksykańska z kurczakiem
Opublikowano: 20.08.2023 r.
Piersi kurczaka, kukurydza z puszki i czerwona fasola to trzej bohaterowie tej sałatki meksykańskiej, a do tego dorzucasz chrupiącą czerwoną cebulę i soczystą żółtą paprykę. Trochę sera żółtego, majonez light i odrobina śmietany dopełnią smaku, tworząc niesamowitą kompozycję w jednym talerzu.
Składniki dla 5 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Kukurydza konserwowa - 220 g (1 puszka)
- Fasola czerwona - 240 g (konserwowa, 1 puszka)
- Cebula czerwona - 70 g (1 średnia sztuka)
- Papryka żółta - 150 g (1 mała sztuka)
- Ser żółty - 75 g
- Majonez light - 20 g
- Śmietana 18% - 20 g
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia mała, duża miska, sitko
Przepis krok po kroku
- Mięso z kurczaka oczyść z błonek i pokrój w małą kostkę. Mięso dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką słodką.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso z kurczaka. Mięso smaż przez około 7-8 minut, aż będzie dobrze ścięte.
- Fasolę oraz kukurydzę odsącz z zalewy na sicie.
- Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój ją w kostkę.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Ser również pokrój w małą kostkę.
- Do miski przełóż usmażonego kurczaka. Dodaj do niego fasolę, kukurydzę, paprykę, cebulę, ser żółty, majonez oraz śmietanę.
- Składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku w razie potrzeby.
- Sałatkę wstaw do lodówki na minimum godzinę.
- Gotową sałatkę meksykańską podawaj na zimno jako przystawkę lub przekąskę.
Komentarz dietetyka
Sałatka meksykańska z kurczakiem to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Sałatka świetnie sprawdzi się, aby włączyć do diety nasiona roślin strączkowych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny