Sałatka meksykańska
Opublikowano: 18.03.2022 r.
Papryka czerwona, pierś kurczaka, fasola czerwona i kukurydza konserwowa to główne składniki tej pysznej sałatki meksykańskiej. Połączenie delikatnego mięsa z chrupiącą papryką, kremowym majonezem i śmietaną oraz wyjątkowym smakiem fasoli i kukurydzy tworzy wyjątkowe danie, które wprost rozpływa się w ustach. Idealne do letnich spotkań i imprez!
Składniki dla 10 porcji:
- Sałata lodowa - 300 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 600 g (1 mała pierś)
- Ser żółty - 150 g
- Fasola czerwona - 300 g
- Kukurydza konserwowa - 250 g
- Natka pietruszki - 20 g (1 mały pęczek)
- Olej rzepakowy - 60 ml (6 łyżek stołowych)
- Majonez - 100 g
- Śmietana 12% - 250 g
- Papryka czerwona - 300 g (1 duża sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz, kumin, papryka ostra, czosnek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka pokrój na paski.
- Dopraw solą, pieprzem, kuminem, papryką ostrą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kurczaka, aż będzie złoty.
- Kurczaka pokrój w kostkę.
- Pokrój sałatę lodową.
- Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
- Odsącz z zalewy kukurydzę i fasolę.
- Posiekaj natkę pietruszki, dodaj do niej majonez, śmietanę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
- Zetrzyj ser żółty na tarce.
- Na spód miski wyłóż kurczaka, na niego warstwowo kukurydzę i fasolę.
- Rozsmaruj sos majonezowy.
- Na niego wyłóż ser żółty, paprykę czerwoną a na wierzch sałatę lodową.
- Sałatkę wymieszaj przed podaniem.
Komentarz dietetyka
Sałatka meksykańska to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Sałatka zawiera sporą ilość kalorii i tłuszczów nasyconych. Jeśli chcesz zmniejszyć ilość kalorii, pomiń dodatek sera a majonez zastąp całkowicie śmietaną.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny