Sałatka makaronowa z tuńczykiem i jajkiem

Opublikowano: 20.05.2025 r.
Tuńczyk, jajka, makaron penne, sałata i oliwki czarne – to one tworzą pyszny zestaw smaków w tej sałatce makaronowej. Taka kombinacja sprawi, że danie będzie sycące i pełne aromatu.
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron penne - 200 g
- Tuńczyk w oleju - 180 g
- Jajko - 4 szt.
- Fasolka szparagowa konserwowa - 75 g
- Oliwki czarne - 80 g
- Sałata - 200 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Musztarda - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj w lekko osolonym wrzątku do miękkości.
- Jajko ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Pokrój je w łódeczki.
- Tuńczyka odcedź z zalewy i podziel na mniejsze części.
- Oliwki i fasolkę odcedź z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki
- Sałatę opłucz i połącz z pozostałymi składnikami,
- Oliwę zmieszaj z musztardą, solą i pieprzem.
- Gotowym sosem polej sałatkę.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny