Sałatka makaronowa z szynką i ogórkiem

Opublikowano: 31.01.2022 r.
Makaron kokardki, szynka kanapkowa, ogórek i ser Mozzarella to kluczowe składniki tej sałatki makaronowej. Dodatki w postaci cebuli, jajek i kukurydzy konserwowej dodają jej chrupkości i smaku. Wszystko sklejone jogurtem naturalnym z nutką czosnku tworzy prostą, lecz smaczną kompozycję.
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron kokardki - 400 g
- Szynka kanapkowa - 100 g
- Ogórek - 180 g
- Cebula - 50 g
- Ser Mozzarella - 100 g
- Jajko - 3 szt.
- Kukurydza konserwowa - 70 g
- Jogurt naturalny - 75 ml
- Czosnek - 15 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska, durszlak, rondelek
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź go i ostudź.
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Pokrój je na mniejsze cząstki.
- Ogórka i cebulę obierz i pokrój w kostkę, dodaj do pozostałych składników.
- Szynkę pokrój w kostkę i połącz z pozostałymi składnikami.
- Kukurydzę odcedź i dodaj do reszty składników.
- W miseczce zmieszaj jogurt z solą, pieprzem i drobno posiekanym czosnkiem.
- Gotową sałatkę podawaj z tartą mozzarellą i sosem jogurtowym.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo białka.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny