Sałatka makaronowa z szynką

Opublikowano: 25.08.2025 r.
Makaron penne, szynka wieprzowa, chrupiąca kukurydza i kremowy majonez tworzą podstawę tej pysznej sałatki makaronowej. Dodaj do tego trochę świeżego ogórka oraz rzodkiewki, a na koniec posyp startym parmezanem, by dodać aromatycznego akcentu. To idealna propozycja na lunch, który nasyci i zadowoli podniebienie.
Składniki dla 4 porcji:
- Ser parmezan - 50 g
- Ogórek - 150 g (1 ogórek)
- Kukurydza konserwowa - 150 g
- Majonez - 75 g (3 łyżki)
- Szynka wieprzowa - 150 g
- Rzodkiewka - 75 g (5 sztuk)
- Makaron penne - 150 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju. Czas gotowania według zaleceń na opakowaniu.
- Jajka ugotuj na twardo (10 min) w lekko osolonej wodzie. Ostudzone obierz ze skorupki i pokrój w ósemki.
- Szynkę pokrój w kostkę.
- Ogórek obierz, pozbądź się części z nasionami i pokrój w kostkę.
- Rzodkiewkę umyj i pokrój w kostkę.
- Ser żółty zetrzyj na tarce.
- Kukurydzę odsącz i dosyp do miski z resztą składników.
- Całość wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku oraz połącz z majonezem.